her health clinic

Diagnostische hysteroscopie

Diagnostische hysteroscopie

Een hysteroscopie is een (kijk)operatie waarbij er met een kleine camera via de vagina in de baarmoeder wordt gekeken. Hierdoor kan de gynaecoloog zien of hier afwijkingen zitten zoals bv een poliep.

Redenen voor hysteroscopie zijn:

  • Bloedverlies na de overgang, wat een vroeg signaal kan zijn van baarmoederkanker. Met hulp van hysteroscopie en onderzoek van wat weefsel uit de baarmoeder kan worden vastgesteld wat de oorzaak is van het bloedverlies.
  • Spiraaltje verwijderen waarvan de draadjes niet meer te vinden zijn.
  • Afwijkingen gezien bij echoscopie (of klachten) passend bij vleesbomen (myomen), poliepen en/of verklevingen. 

Een hysteroscopie vindt plaats op de behandelkamer. Het onderzoek kan zonder verdoving of met lokale verdoving verricht worden. (Onder algehele verdoving, ruggenprik of sedatie is niet mogelijk bij Her Health Clinic). Wij adviseren u pijnstilling te nemen de avond voor de behandeling en een uur voor de behandeling.

De hysteroscopie vindt (bij voorkeur) niet plaats tijdens de menstruatie. Als abnormaal bloedverlies de reden is van het onderzoek, is bloedverlies vaak niet te vermijden en meestal niet bezwaarlijk. Bij gebruik van de pil is onderzoek mogelijk op alle dagen dat u een pil inneemt. Als u nog kinderwens heeft,  wordt het onderzoek in de eerste helft van de cyclus gedaan (voordat de eisprong plaats vindt). Hiermee wordt  bij het maken van de afspraak rekening gehouden.