her health clinic

Premenstrueel syndroom

Premenstrueel syndroom

PMS is een verzamelnaam voor ernstige lichamelijke en emotionele klachten die u kunt ervaren in de periode voor de menstruatie. Deze klachten komen elke maand weer terug. De ernst en het soort klachten van PMS verschilt per vrouw. PMS ontstaat vaak na het krijgen van kinderen. Bij jongere vrouwen komt PMS minder vaak voor.

Bijna alle vrouwen merken vlak voor hun ongesteldheid dat er sprake is van gevoelige borsten, hoofdpijn of stemmingswisselingen. Dit is een normaal verschijnsel.

Als de klachten zo ernstig zijn dat ze iemand hinderen in het dagelijks leven, kan diegene PMS hebben. Ongeveer 5% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar heeft last van PMS. U heeft meer kans op PMS als het in de familie voorkomt. De klachten kunnen toenemen als u ouder wordt. Na de overgang verdwijnen de klachten.

De klachten beginnen in de weken voor de menstruatie en verdwijnen als de ongesteldheid zich aandient. U moet daarna minimaal een week geen klachten hebben.

De meest voorkomende klachten zijn bij PMS zijn: opgeblazen gevoel, pijnlijke en gespannen borsten, vocht vasthouden, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, vermoeidheid of gebrek aan energie.

Er zijn ook lichamelijke aandoeningen die kunnen verergeren voorafgaand aan de menstruatie, zoals epilepsie, migraine, diabetes, astma en allergieën.

De oorzaak van PMS is niet bekend. De klachten ontstaan vaak na de eisprong. De eisprong vindt ongeveer twee weken voor de menstruatie plaats. In deze periode maakt het lichaam het hormoon progesteron aan. Dit hormoon speelt een rol bij PMS, vrouwen zijn er gevoeliger voor. Eventuele behandelingen zijn aanpassen van leefpatroon (bewegen, gezond eten), medicijnen (hormoonpreparaten of antidepressiva); een operatieve ingreep wordt zelden gedaan in verband met nadelige gevolgen.

 

Zie voor uitgebreide informatie www.degynaecoloog.nl