De overgang is een natuurlijk proces waarin de eierstokken langzaam en wisselend minder oestrogeen en progesteron gaan produceren. Dit betreft de periode voor, tijdens en na de allerlaatste menstruatie. Eerst worden de menstruaties onregelmatig en tenslotte houden ze op. Wanneer u een jaar lang geen menstruaties hebt gehad, wordt ervan uit gegaan dat er geen menstruaties meer komen; dit noemen we de menopauze. Als u na dat jaar toch weer bloedverlies krijgt, noemen we dit postmenopauzaal bloedverlies (ook bloedverlies na de overgang genoemd) en behoeft dit een controle bij de gynaecoloog. In de meeste gevallen is dit onschuldig.
Tien op de honderd vrouwen (10%) met bloedverlies na de overgang heeft baarmoederkanker. Hier is een goede behandeling voor. De huisarts maakt een uitstrijkje en u krijgt een inwendige echo bij de gynaecoloog (of radioloog). Als er geen afwijkingen te zien zijn kan de huisarts of gynaecoloog u meteen geruststellen.
Wat veroorzaakt bloedverlies na de overgang?
Bloedverlies na de overgang kan uit de vagina, baarmoedermond of baarmoeder komen. Er zijn veel verschillende oorzaken voor bloedverlies na de overgang: atrofie/ verminderd oestrogeen, prolaps (vagina), poliepen, baarmoederhalskanker (baarmoederhals), atrofie/dun slijmvlies, toch nog een menstruatie, verdikt slijmvlies, endometrium poliep, baarmoederkanker, vleesbomen (baarmoeder).
Als er bij het onderzoek afwijkingen worden gevonden wordt nader onderzoek ingezet in de vorm van een pipelle (baarmoederslijmvliesonderzoek), contrastecho of hysteroscopie.
Bij ongeveer de helft van de vrouwen met bloedverlies vindt de gynaecoloog geen afwijking. Er is dan in principe geen behandeling nodig, soms is een behandeling met hormonen bijdragend. Afhankelijk van een wel gevonden oorzaak van het bloedverlies geeft de gynaecoloog advies. Wanneer je eenmalig bloedverlies hebt gehad en er geen afwijkingen zijn gevonden heb je 10-20% kans dat je opnieuw bloedverlies krijgt. Wanneer dit na meer dan 6 weken na het eerdere bloedverlies gebeurt, wordt geadviseerd om opnieuw contact op te nemen met de gynaecoloog. De gynaecoloog onderzoekt je dan opnieuw en doet aanvullend een hysteroscopie om baarmoederkanker uit te sluiten.
Zie voor uitgebreide informatie www.degynaecoloog.nl